Foto: ORG

Broeklin mikt op 3.200 jobs in de circulaire economie

Foto: ORG

Het reconversieproject Broeklin in Machelen, de opvolger van Uplace, kan meer dan 3.200 nieuwe jobs genereren. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Elvira Haezendonck van de VUB. Dat is goed nieuws voor een regio waar de werkloosheid - en zeker de jeugdwerkloosheid - een pak hoger ligt dan in de rest van het land. Bovendien is de luchthavenregio zwaar getroffen door de coronacrisis, recent nog vielen 1.500 ontslagen bij bagageafhandelaar Swissport. Uit het onderzoek blijkt dat opleiding en jobmatching cruciaal zijn om de ambitieuze jobcreatie mogelijk te maken. 

A Seat At The Table

Vilvoorde en Machelen kampen met een werkloosheidsgraad van 10 procent, dat is 2,5 procent meer dan het Vlaamse gemiddelde. In Brussel liggen die cijfers nog hoger. Werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond of uit kansarme gezinnen zijn daarbij een moeilijk te bereiken doelgroep. Een opleidingscentrum op de site zelf kan de sleutel zijn tot een succesvolle jobmatch. 

Broeklin zal daarom nu al samenwerken met de organisatie A Seat At The Table. Dit platform werd opgericht door Youssef Kobo en brengt het Belgisch bedrijfsleven in contact met kansarme jongeren. “Binnen het Broeklin-project wordt de ASATT Academy opgericht, waarbij we jongeren opleiden, helpen solliciteren en ondernemen, en hen op de site zelf in contact brengen met de aanwezige bedrijfsleiders. Zo helpen we hen bijvoorbeeld aan een stageplaats die past bij hun profiel”, zegt Youssef Kobo. 

De ambitie ligt hoog. Het innovatieve concept van Broeklin is gestoeld op het samenbrengen van opleiding, productie, consumptie en circulariteit. De VUB-studie toont aan dat Broeklin niet enkel een economische waarde heeft, maar ook een veel bredere maatschappelijke meerwaarde biedt aan een omgeving die hier nood aan heeft. Ervaring uit het buitenland leert dat zo’n eerste ontwikkeling, het pionierswerk, het moeilijkst is. Dankzij het daaropvolgende aanzuigeffect kan uiteindelijk de hele regio uitgroeien tot een circulaire economiecluster. 

Circulaire businessmodellen

Meer over Circulaire businessmodellen