Ecozone groot succes in Mechelen

Terwijl e-commerce een vlucht nam, sloegen bpost en stad Mechelen de handen in elkaar voor een ambitieus project: een ecozone. Dat is een zone waar pakjes en post uitstootvrij geleverd worden. Goed voor de klant, de stad én het milieu. 

In de ecozone in Mechelen worden brieven en pakjes geleverd op een speciale manier: slim en duurzaam. De ecozone steunt op een netwerk van pakjesautomaten op wandel- en fietsafstand in heel Mechelen. Die worden uitstootvrij beleverd door bpost met fietsen, elektrische cargofietsen en elektrische bestelwagens. De binnenstad wordt zelfs bijna helemaal autovrij beleverd. 

In een eerste fase van het project werden er 20 pakjesautomaten geplaatst. Later werden dat er 50, en nu is het uitgegroeid tot een succesvol, geïmplementeerd netwerk. Met een pakjesautomaat in de buurt kan je pakjes makkelijk te voet of met de fiets afhalen. De pakjesautomaten zijn bovendien altijd open. Je kiest dus zelf wanneer je je pakje ophaalt of verstuurt.

Het is wel belangrijk dat er geen auto wordt gebruikt om het pakje op te halen. Wanneer de eindconsument zijn pakje met de wagen gaat ophalen aan een pakjesautomaat, doet dit de  inspanningen om uitstoot te vermijden bij de levering teniet. Maar gelukkig zijn de resultaten goed. Meer dan 85% van de Mechelaars wandelt of fietst om hun pakje daar op te halen. Van het kleine aantal respondenten dat toch de auto nam, deed 2/3 zijn ophaling in combinatie met een andere verplaatsing, zoals bv. naar de supermarkt, school of werk. Zo’n 81% van de gebruikers heeft minder dan 500 meter moeten afleggen naar het afhaalpunt.

Het netwerk van pakjesautomaten moet mislukte thuisleveringen vermijden. Elk onbezorgd pakje veroorzaakt namelijk onnodige CO2-uitstoot en bijkomend verkeer. Door gebruik te maken van de pakjesautomaten, kunnen leveringen beter gespreid worden en daalt het aantal afgelegde kilometers per pakje. Concreet werd er in Mechelen 97% minder COen 77% minder fijn stof uitgestoten! Het inzetten van meer fietsen zorgt ook dat er per dag 164 km minder gereden wordt met bpost bestelwagens in de binnenstad. Zo dragen bpost en Mechelen samen bij tot een gezondere lucht en minder files in de binnenstad!

Dit artikel verscheen in de nieuwsbrief van de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Heb je interesse, dan kan je je hier abonneren

Duurzame stedelijke logistiek Duurzame stedelijke logistiek

Meer over Duurzame stedelijke logistiek