Eerste editie klimaatcampagne Zo Dichtblij sluit af met meer dan 76.000 deelnemers

"Zo Dichtblij", de nieuwe klimaatcampagne van Bond Beter Leefmilieu, Unizo en Gezinsbond werd met succes afgesloten. Van zaterdag 29 april en met zaterdag 3 juni registreerden 76.102 deelnemers in totaal meer dan 300.000 Zo Dichtblij-loten. Daarnaast organiseerden verenigingen tijdens de campagne tal van duurzame activiteiten in de 90 deelnemende gemeenten. De beste activiteiten ontvangen vandaag een “Zo Dichtblij Award” en een geldprijs van 500 euro.

Bruisende kernen

Wie tijdens de vijf campagneweken winkelde in de deelnemende gemeenten ondersteunde de lokale economie en werd daarvoor beloond met een tombolalot. Bij de registratie van het lot op de website www.zodichtblij.be kregen de bezoekers concrete tips om milieubewuster te leven. “Dit alles draagt bij tot levendige kernen en betrokken, milieubewuste burgers, en dat is de sleutel tot het realiseren van een klimaatneutrale stad of gemeente,” vertelt Inge Malevé van Bond Beter Leefmilieu.

“Wij streven naar een bruisend centrum waar het goed leven is,” aldus Karel Van Eetvelt van UNIZO. “Ondernemers en handelaars spelen hier een belangrijke rol in maar zeker niet de enige rol. We geloven in samenwerking en verbinding met alle actoren om tot een duurzame oplossing te komen”

Anneke Blanckaert, Directeur Marketing & Communicatie van Gezinsbond vult aan: "​Verenigingen en vrijwilligers zetten zich in voor hun stad, dorp of wijk en dragen bij tot een leefbare en gezinsvriendelijke omgeving. Een levendige dorps- of stadskern is goed voor het buurtleven. Als gezinsorganisatie organiseren wij daarom ook activiteiten voor gezinnen."

Duurzame activiteiten

De campagne draait niet alleen om winkelen en registreren van loten. In de deelnemende gemeenten organiseerden verenigingen en burgergroepen maar liefst 572 activiteiten. “Zij brengen inwoners samen rond duurzame thema’s. Zo werken ze actief mee aan een leefbare stad of gemeente en dat wil ‘Zo Dichtblij’ graag aanmoedigen en meer zichtbaar maken. Daarom belonen wij de zes winnaars met een geldprijs van 500 euro,” vertelt Inge Malevé van Bond Beter Leefmilieu.

Winnaars Zo Dichtblij Awards

‘t Erte animeert wint prijs voor ‘Kwaliteitsvolle, groene leefomgeving’

Het dorpsteam in Belzele heeft een ambitieus plan: ze willen mensen samenbrengen, dicht bij huis. Ze groeperen verschillende activiteiten: aankoop van basisproducten van Biohoeve Kolibella, ontspanning en ontmoeting.

Home Made Happens wint prijs voor ‘Ondernemende kern’

La petite Rooze en Café aux Lettres zijn ondernemingen van twee buurvrouwen uit Oudenaarde. Zes jaar geleden stampten zij een sfeer- en stijlvolle pop-up beurs uit de grond. Dit jaar kwamen meer dan 1.000 bezoekers snuisteren bij een 25-tal eigentijdse winkels, labels, ateliers, ontwerpers en foodtrucks.

Samenaankoop-avond energieke daken wint prijs voor ‘Participatief en klimaatneutraal’

Kyoto in het Pajottenland organiseerde in Liedekerke een samenaankoop-avond energieke daken. Daar kreeg je onafhankelijk advies over de plaatsing van dak- en zoldervloerisolatie, PV-zonnepanelen en over de premies. Al 15 gemeenten sprongen mee op de kar en organiseren zo’n samenaankoop.

Repair Café, Geefplein en Openschuurdag wint prijs voor ‘Circulaire economie’

Natuurpunt Waasland Noord, Natuurhuis Panneweel en transitie Sint-Gillis-Waas organiseerden samen een populaire ontmoetingsdag. Op deze dag kon je spullen herstellen of weggeven, genieten van een lokaal bier, wandelen en creatief bijleren over de natuur.

Ecotuindag Woeste Goesting wint prijs voor ‘Gezonde, lokale voeding’

Tijdens de Velt-Ecotuindagen opende in Oud-Turnhout de Woeste Goesting de tuinpoort. Deze tuin draait om culinaire biodiversiteit met een passie voor wilde eetbare planten, gecombineerd met moestuingewassen. Christine experimenteert met al deze heerlijke planten in haar keuken.

Critical Mass Tienen wint prijs voor ‘Vlotte mobiliteit’

Bij de Fietsersbond in Tienen zit de jonge generatie aan het stuur. Op 26 mei belden en toeterden zij de buurt bijeen met een fietstocht door het stadscentrum in een poging om de straat te herwinnen op de auto’s. Zo ijveren zij voor de rechten van de fietsers en tonen aan dat er wel een alternatief bestaat voor ons verstikkende mobiliteitsprobleem.

Bouwshift Klimaatbeleid Gemeente voor de Toekomst

Meer over Bouwshift, Klimaatbeleid