Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Geef geen carte blanche aan luchthaven Deurne

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

De luchthaven van Deurne wil haar milieuvergunning, die afloopt in 2024, omzetten in een omgevingsvergunning van onbeperkte duur. Dat zou het veel moeilijker maken om klimaatmaatregelen op te leggen. Maar het gloednieuwe IPCC-rapport over klimaatverandering benadrukt nogmaals dat onze planeet in code rood verkeert. Het valt dan ook niet te verantwoorden dat een vergunning van onbepaalde duur afgeleverd wordt, zonder dat daar een klimaatengagement tegenover staat. Daarom dient BBL bezwaar in. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 22 augustus. 

Emissies moeten naar nul voor 2050

Vliegverkeer heeft een zeer grote CO2-voetafdruk. Wereldwijd moeten we voor 2050 de emissies in alle sectoren naar nul brengen. De luchtvaart moet hier zijn bijdrage aan leveren, ook in Vlaanderen. 

Als er in de toekomst nog een vergunning toegekend wordt aan de luchthaven van Deurne, moet daar op zijn minst een klimaatengagement tegenover staan, in lijn met het akkoord van Parijs. 

De klimaatoplossing = hogesnelheidstrein of nachttrein

Vanuit Deurne vertrekken heel wat korteafstandsvluchten naar bestemmingen in Europa. De klimaatoplossing is duidelijk: korteafstandsvluchten moeten vervangen worden door reizen met de trein. De technologie voor groene elektriciteit voor treinen is er. Technologie om vliegtuigen koolstofneutraal te maken is er nog lang niet. 

De klimaatuitdagingen zijn zo groot dat we vervuilende zaken waarvoor een klimaatneutraal alternatief bestaat, moeten bannen. Zoals vluchten vanuit Deurne naar Londen, die perfect vervangen kunnen worden door een rit met de hogesnelheidstrein. Voor andere trajecten is bijvoorbeeld de nachttrein een mooie optie.

Carte blanche valt niet te verantwoorden

De klimaatuitdaging vereist een grondig maatschappelijk debat over de toekomst van de luchthaven van Deurne. Door nu de milieuvergunning, die afloopt in 2024, om te zetten naar een vergunning van onbeperkte duur, wordt het onmogelijk of toch veel moeilijker om in de toekomst bijkomende klimaatmaatregelen op te leggen aan de luchthaven. De overheid mag geen carte blanche geven aan de luchthaven! Dat valt niet meer te verantwoorden in deze tijden van klimaatopwarming. 

Wil je ook bezwaar indienen tegen deze vergunningsaanvraag? Dat kan in Antwerpen nog tot 22 augustus. Op de website van Vliegerplein lees je hoe je dat kan doen. 

Luchtvaart

Meer over Luchtvaart