Na de sessie ligt een timeline, takenpakket en hoop ideeën op tafel, vaak gekruid met inspiratie uit de andere steden die FoodWIN begeleidt.

Foto FoodWIN

Hoe Oostende de krachten bundelt in de strijd tegen voedselverspilling

Na de sessie ligt een timeline, takenpakket en hoop ideeën op tafel, vaak gekruid met inspiratie uit de andere steden die FoodWIN begeleidt.

Foto FoodWIN

Over weinig stedelijke problemen heerst zoveel eensgezindheid als over voedselverspilling: iedereen wil er komaf mee maken. Toch blijkt dat in de praktijk vaak niet evident. Onder begeleiding van FoodWIN bracht de stad de juiste Oostendenaren en een hoop ideeën samen. Resultaat: een aangewakkerde strijd tegen voedselverspilling, van onderuit! 

Het was via de provincie West-Vlaanderen dat de stad Oostende kennis maakte met het begeleidingstraject van FoodWIN. De provincie zorgde ook voor financiële ondersteuning. Dat aanbod was een opportuniteit en de timing bleek perfect. “Met de stad zijn we momenteel onze voedselstrategie aan het uitrollen. Voedselverspilling tegengaan vormt daarin een belangrijk puzzelstuk”, legt Kathy Belpaeme, voedselregisseur en coördinator van Foodshift 2030 van de Stad Oostende, uit. 

Er werden twee workshops georganiseerd in Oostende. Eentje ging live door, en eentje moest -omwille van corona- digitaal plaatsvinden. “Op die workshops brengen we mensen samen die met hetzelfde probleem worstelen. Bezorgde burgers, horeca-uitbaters, sociale organisaties en de stad”, vertelt Hanne Heymans van FoodWIN. “Wat telkens geweldig is om te zien: tegen het einde van de eerste sessie zien we de sfeer al omslaan naar een enthousiaste ‘Yes we can’.”

Van staalkaart naar actieplan

Hoe FoodWIN te werk gaat? “Eerst brengen we de bestaande initiatieven in kaart”, zegt Hanne. “In Oostende was het resultaat van die oefening behoorlijk hoopgevend: er gebeurde al heel wat.” Vervolgens probeert FoodWIN een analyse te maken van het probleem: Waar liggen de grootste uitdagingen? In Oostende besloten de deelnemers van de eerste workshop te focussen op gezinnen, omdat daar een grote winst te boeken is. “Dat zagen we ook al in de begeleidingstrajecten van andere steden”, weet Hanne ons te vertellen. “Hoewel de horeca vaak als grootste veroorzaker van het probleem gezien wordt, ligt de grootste hefboom doorgaans bij de consument.” Bovendien bleken er ook misverstanden te zijn rond reglementering en hygiëne. “Die worden vaak ervaren als vreselijke obstakels, terwijl alles op te lossen is”, geeft Hanne mee. 

“In de tweede sessie bouwen we dan samen met alle deelnemers aan een actieplan, met concrete oplossingen. Voor het Oostendse plan lag de focus daarbij op dé topprioriteit: de gezinnen”, zegt Hanne. Na de sessie ligt een timeline, takenpakket en hoop ideeën op tafel, vaak gekruid met inspiratie uit de andere steden die FoodWIN begeleidt.

“Hoewel zeker niet élk idee onmiddellijk uitvoerbaar of financieel haalbaar is, is die input van stakeholders en een diverse groep burgers erg waardevol voor de stad”, vertelt Kathy Belpaeme van Oostende. 

Stad als facilitator tegen voedselverspilling

“Een stad heeft niet de middelen en mankracht om zo’n voedselverspillingstraject helemaal alleen te trekken. Maar we kunnen wel de juiste mensen en initiatieven met elkaar in contact brengen. Dat doen we nu al onder meer via ons voedselverdeelplatform, waarlangs we overschotten gecoördineerd verdelen”, verduidelijkt Kathy.

Dat de aanpak van Oostende nu al z’n vruchten afwerpt, bleek tijdens de plotse sluiting van de horeca tijdens de coronacrisis. “Heel wat lokale horecazaken zagen plots geen uitweg voor hun ingekochte voorraden. Samen met Toerisme Oostende en het Economisch huis werd meteen een bevraging gedaan bij de horeca en werden afhaalmaaltijden gepromoot. Zo is het geen puur verlies voor de uitbaters - en worden hun producten gered van de afvalberg”, besluit Kathy.  

Gemeente voor de Toekomst