Beeld ter illustratie | Ideogram

Klaar voor 30 Dagen Minder Wagen?

Beeld ter illustratie | Ideogram

Wegvervoer is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de vuile lucht in Europa. Meer dan de helft van die uitstoot staat op de rekening van personenauto’s.

Nood aan nieuwe goede voornemens, nu het jaar halverwege is? Neem deel aan 30 Dagen Minder Wagen, een initiatief dat de Vlaming wil verleiden met alternatieve mobiliteit. Wint jouw gemeente de gouden medaille?

De maand juni staat in het teken van 30 Dagen Minder Wagen, de campagne die Vlamingen uitdaagt om hun auto aan de kant te laten staan. Wegvervoer is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de vuile lucht in Europa. Meer dan de helft van die uitstoot staat op de rekening van personenauto’s. Nog kwalijker is dat vervoer een van de weinige sectoren is waarvan de uitstoot blijft stijgen. Hier kan jouw individuele keuze dus wel degelijk een rechtstreekse invloed op de klimaatcrisis uitoefenen. Bovendien helpt een challenge om gewoontes te doorbreken én brengen we tegelijk mobiliteitsdrempels in kaart.

De Vlaming is een gewoontedier

Vaak wordt gedacht dat we vooral de auto nemen voor het woon-werkverkeer, maar dat klopt niet. Werk en school staan in voor slechts een kwart van het totaal aantal autoverplaatsingen, terwijl het leeuwendeel naar vrijetijdsbesteding en vervoer van goederen en mensen gaat. Scone, een app waarmee we samenwerken, kan je ongetwijfeld helpen je eigen mobiliteitsgedrag in kaart te brengen. Schrijf je je in voor de campagne, krijg je gratis toegang tot Scone via een inlogcode.

Autominderen is plezant!

Door 30 dagen lang meer te fietsen, wandelen, autodelen of trein-tram-bussen, kunnen we breken met ons ingebakken "auto-matisme" en de gezondheids-, welzijns- en sociale voordelen van autovrije mobiliteit herontdekken. Hierbij spreken we nog niet eens over het forse prijskaartje waar de auto ons individueel en maatschappelijk mee opzadelt.

Elke deelnemer krijgt tientallen tips, tricks, mooie voordelen en de steun van duizenden andere Vlamingen, waaronder onze 15 ambassadeurs. Ze motiveren en inspireren elk op hun eigen manier de autominderaars. Actrice en juriste Lien Van de Kelder, reporter Lidewij Nuitten, tv-maker Nic Balthazar, onderneemster Madam Bakster, Radio2-presentator David Van Ooteghem en professor Cathy Macharis antwoorden met veel plezier op al jullie vragen. Deze derde editie wordt daarbij extra spannend: de gemeente met het hoogste deelnemerspercentage — steeds te checken op onze website — krijgt de eerste 30 Dagen Minder Wagen-award. Op dit moment staat Hoeilaart aan de leiding; steek jij hen met jouw gemeente de loef af?

Organisatie

30 Dagen Minder Wagen is een samenwerking van 9 middenveldorganisaties. Netwerk Duurzame Mobiliteit trekt de campagne samen met haar leden FietsersbondBond Beter LeefmilieuMobiel 21Autodelen.netTreinTramBusMpactTrage Wegen en de Voetgangersbeweging.

Deze campagne komt tot stand met de steun van het departement Mobiliteit en Openbare Werken en past binnen Hoppin, de Vlaamse visie op duurzamere mobiliteit.

Voetgangersbeweging Netwerk Duurzame Mobiliteit Fietsersbond Autodelen.net Trein Tram Bus Mpact Trage Wegen