Foto (c) Hakan Dahlstrom

Persreactie: Bond Beter Leefmilieu verwelkomt voorstellen CD&V voor elektrisch rijden

Foto (c) Hakan Dahlstrom

Bond Beter Leefmilieu (BBL) verwelkomt de tien voorstellen van CD&V om elektrisch rijden aan te moedigen. Het is belangrijk om deze stimulansen te combineren met een duurzaam mobiliteitsbeleid, aldus BBL. De prioriteiten zijn volgens BBL de volgende: einde van de tankkaart voor privégebruik van salariswagens, mobiliteitsbudget, slimme kilometerheffing en de uitbouw van alternatieven.

“We hoeven niet tot 2025 te wachten voor alleen maar elektrische bedrijfswagens. De overheid kan nu al de fiscale regeling aanpassen om de vele diesels te weren uit het bedrijfswagenpark en elektrische bedrijfswagens te stimuleren. Het gebruik van de tankkaart voor privéverplaatsingen moet onmiddellijk eindigen: het veroorzaakt files, luchtvervuiling en overlast,” zegt Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker mobiliteit van Bond Beter Leefmilieu.

“Vergroening van wagens is een belangrijk onderdeel van duurzame mobiliteit. Maar je lost de files niet op door elke dieselwagen te vervangen door een elektrische wagen. De beste verplaatsing, is de vermeden verplaatsing door een goede ruimtelijke ordening en slimme oplossingen zoals thuis- en telewerken of ritdelen. Daarnaast is een slimme kilometerheffing belangrijk. De inkomsten dien dan om andere lasten te verlagen. Een mobiliteitsbudget tenslotte, kan het voor werknemers ook makkelijker maken om te kiezen voor alternatieven zoals de elektrische fiets of het openbaar vervoer. Dan moet er wel voldoende geïnvesteerd worden in die alternatieven. Nu al zitten de treinen in de spits overvol en jagen de vele vertragingen de reizigers in de gordijnen,” besluit Jonathan Lambregs.

Elektrische wagens

Meer over Elektrische wagens