Een Gemeente voor de Toekomst is een warme plek waar kwetsbare mensen hulp krijgen en contact gestimuleerd wordt. Daarom helpen we je met dit overzicht van straffe voorbeelden om je gemeenschap of stad te ondersteunen. We hopen dat jullie inspiratie vinden bij elkaar. Samen houden we de moed erin!
Alle Vlaamse gemeenten zijn nu druk aan de slag om hulp te bieden. Om onderstaand artikel leesbaar te houden delen we in dit artikel een beperkt aantal links, maar honderden andere prachtige initiatieven, steden en gemeentes krijgen natuurlijk niet het podium dat ze wel verdienen. Zelf iets georganiseerd? Laat het ons toch zeker weten!
1. Schep duidelijkheid voor helpers
Maak je initiatieven bekend via #VlaanderenHelpt. Er zijn tal van lokale besturen die de vragen en suggesties van mensen die ‘iets willlen doen’ pogen te stroomlijnen. De gemeente is het best geplaatst om deze coördinatie op te nemen. Daarom publiceert #VlaanderenHelpt een overzicht van de contactpunten in iedere gemeente. Zij helpen burgers of brengen ze in contact met andere initiatiefnemers.
Heb jij een contactpunt/inschrijvingsformulier waar burgers van je stad of gemeente zich kunnen registreren als vrijwilliger? Geef hen de URL door zodat ze mensen die bij het steunpunt komen aankloppen, rechtstreeks kunnen doorsturen.
2. Verzamel vrijwilligers
Vrijwilligers kunnen voor allerlei zaken worden ingeschakeld: maaltijden bereiden, maskers naaien, boodschappen leveren bij geïsoleerde mensen, medicijnen ophalen, berichten en briefjes schrijven, een telefoontje doen, met de hond gaan wandelen, flyers verdelen,... Verschillende gemeenten zetten zich in om de schakel te vormen tussen burgers die een helpende hand willen reiken, en de meest kwetsbaren in onze samenleving. Dat kan op verschillende manieren. De ene gemeente roept om mailtjes te sturen naar een specifiek mailadres, de andere werken met online platforms.
> Kijk hoe de gemeente Herne dit aanpakt
Tip: Elke gemeente, organisatie of buurt kan een gratis platform krijgen van Give a Day. Bel nu naar 0497 06 01 64 (Bart Wolput) en ze zetten direct (gratis) een platform voor je op!
3. Verspreid burenkaartjes
“Burenkaartjes” of “hulpkaartjes” zijn een tool om burgers elkaar te laten helpen. Mensen steken een burenkaartje bij hun buren in de bus, om te laten weten dat ze klaar staan om hen te helpen. Als gemeentebestuur kan je een template van deze kaartjes verspreiden via social media of website (hier een voorbeeld), of via handelaars die nog open zijn.
> Zo pakt Mechelen de burenkaartjes aan
4. Schakel je stadspersoneel in
Veel gebouwen doen de deuren op slot. Daardoor komt er hier en daar personeel vrij, die kunnen ingezet worden waar ze het meest nodig zijn. In Leuven springt het stadspersoneel in de bres om bijvoorbeeld te poetsen of om administratieve taken uit te voeren bij huisartsen. De stad heeft ook de richtlijnen rond corona vertaald in verschillende talen en stelt die ter beschikking van de eerstelijnshulp. Daarnaast krijgt het zorgpersoneel uitgebreidere opvanguren voor hun kindjes en stadsarbeiders installeerden al tientallen plexiglazen schermen voor de Leuvense apotheken en stadsloketten.
5. Ondersteun lokale horeca
Verzamel de contactgegevens van alle lokale handels- en horecazaken die aan huis leveren, en maak er een overzicht van op de gemeentelijke website. Zo kunnen mensen een pizza of een bos bloemen bestellen en zo de lokale handelaar steunen.
6. Richt een noodpost in
Verschillende gemeenten richten noodposten die burgers opvangen die mogelijk besmet zijn: in de gemeentelijke sporthallen of cultuurcentra wordt een tijdelijke wachtzaal of consultatieruimten ingericht waar patiënten getrieerd worden. De patiënt neemt eerst telefonisch contact op met de huisdokter die beslist of de patiënt naar het centrum moet komen, wordt doorverwezen naar spoed of gewoon thuis kan blijven.
7. Winkelpasje voor zorgpersoneel
Het zorgpersoneel klopt deze dagen lange uren. Ze houden hun boodschappentijd dan ook liever beperkt. In Leuven krijgen ze een attest, een soort ‘winkelpasje’, waarmee ze voorrang kunnen krijgen in de supermarkten.
8. #applausvoordezorg
Roep je bewoners op om mee te applaudisseren voor onze zorgmedewerkers!
Heb je zelf een initiatief opgezet om te helpen dat waar gemeenten ook mee van start kunnen gaan? Laat het ons weten via info [at] gemeentevoordetoekomst.be (info[at]gemeentevoordetoekomst[dot]be). Wij doen ons best om zoveel mogelijk best practices te delen met gemeenten.
#samentegencorona