Groepsfoto Testrijders

Vlaams-Brabantse Testrijders leasen en delen de nieuwe elektrische Nissan LEAF

BRUSSEL 6 juni 2018 - Vandaag starten de eerste 10 Testrijders. Dat zijn mensen die een elektrische auto leasen én hem het komende jaar zoveel mogelijk zullen uitlenen aan buurtbewoners, vrienden, collega’s en zelfs onbekenden. Met dit project willen de initiatiefnemers, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Autodelen.net, het elektrisch autorijden stimuleren en duidelijk maken dat het mogelijk is voor elke Vlaming.

Ambassadeurs

Piet en Sylvie, ouders van vier volwassen kinderen en trotse inwoners van Landen, sprongen meteen op de kar.  “Op het autosalon zochten we naar een nieuwe wagen. Dat die elektrisch zou zijn, was voor ons een uitgemaakte zaak. Tijdens de testrit viel de rust en stilte in de wagen op. En de wetenschap dat je milieubewust rijdt, voelt goed. Bovendien zijn we al enthousiaste autodelers, dus het project past perfect bij ons. We hebben zelfs al een brief naar de burgemeester gestuurd om ondersteuning te vragen voor Testrijders.”

Pilootproject in Vlaams-Brabant, nadien in heel Vlaanderen

Dit project loopt het eerste jaar in Vlaams-Brabant, nadien start de campagne ook in andere provincies in Vlaanderen. Laurien Spruyt, beleidsmedewerker mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu, vertelt: “Bond Beter Leefmilieu blijft uiteraard in de eerste plaats ijveren voor stappen, fietsen en openbaar vervoer. Als mensen toch kiezen voor de auto, willen we liefst dat ze overstappen op elektrisch rijden en autodelen. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter voor de luchtkwaliteit. Daarom zoeken we nog 10 extra kandidaten en nog heel veel mensen die de auto’s van de Testrijders via CarAmigo willen huren en zelf het plezier van elektrisch rijden ervaren.”

Klimaatneutraal tegen 2040

“De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt het project met een subsidie van 53.000 euro. 44% van de CO2-uitstoot in Vlaams-Brabant is afkomstig van transport, vooral van personenwagens op diesel. Om als provincie klimaatneutraal te worden tegen 2040 ondersteunen we dan ook maximaal projecten die inzetten op duurzame mobiliteit, zoals Testrijders,” zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

100% groene stroom

Minister Bart Tommelein vertelt waarom de Vlaamse Overheid dit project steunt met een subsidie van 98.250 euro. “Het verkeer is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Daarom stimuleren wij zoveel mogelijk de overschakeling van fossiele brandstoffen naar groene alternatieven. Dat mensen via een deelauto ervaren wat elektrisch rijden betekent, heeft alleen voordelen. We zijn ook blij dat Blue Corner voor dit project 20 (semi-)publieke laadpalen installeert, waar de Testrijders hun wagen vol kunnen laden met 100% groene stroom.”

Leasen helpt om de stap te zetten

“Wij zien de interesse in elektrisch rijden toenemen, maar de geïnteresseerden zitten nog met praktische vragen. Als leasingmaatschappij kunnen wij deze vragen beantwoorden en de twijfels wegnemen. Leasen helpt om de stap te zetten naar elektrisch rijden.”, aldus Miel Horsten, CEO van ALD Automotive.

Rijbereik

“De gloednieuwe Nissan LEAF brengt elektrisch rijden naar een groter publiek. Met een reëel rijbereik van 270 km (WLTP) kun je met een gerust hart je dagelijkse verplaatsingen doen. Ook het rijden is niet te vergelijken met een klassieke wagen, het is namelijk veel comfortabeler en je hoort de motor niet in de LEAF”, aldus John Windels, Corporate Sales Manager van Nissan Belux.

Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant.

Gedeelde mobiliteit

Meer over Gedeelde mobiliteit