Veerle Colle omschrijft zichzelf als illustrator en zero waste wannabe. Tijdens de campagne Mei PlasticVrij gingen haar tekeningen met tips om afval te voorkomen rond in Vlaanderen. Veerle deed mee aan de Burgerschool, waar ze haar idee rond zero waste naar een hoger niveau wou tillen: “Mensen die met het idee zitten om een klimaatproject op te starten, raad ik het zeker aan. Hoe meer alternatieven er zijn, hoe sneller iedereen ze zal ontdekken”, zegt Veerle.
“Eén bokaal aval? Dat kan toch niet”
Op 1 januari 2015 startte Veerle Colle met het ‘zero waste leven’. Goede voornemens zijn er vaak om snel verbroken te worden, maar Veerle hield vol. Via haar tekeningen deelt ze haar ervaringen met zero waste. “Ik las het verhaal van Lauren Singer die een jaar leeft met één bokaal afval. Ik geloofde daar niets van. Hoe kan je nu al jouw afval van één jaar in een kleine bokaal steken? Tot ik meer opzoekingswerk begon te doen, en zag dat het mogelijk is. Ik voelde meer en meer dat ik ook verantwoordelijk ben voor de afvalproblematiek. Ook al recycleer ik mooi, ik blijf plastic en afval gebruiken en daardoor blijft de productie ervan draaien. Goed recycleren was voor mij dus niet meer de oplossing, wel om het afval te voorkomen”, zegt Veerle.
Verjaardagsfeest zonder afval
Op 8 januari 2015 hield Veerle haar verjaardagsfeestje. Dat moest dus al meteen afvalvrij gebeuren. “Op korte tijd ontdekte ik heel veel over zero waste. Na mijn feest ben ik blijven verder doen. In het begin is het erg klungelen. Ik volg bijvoorbeeld ook de hashtag #zerowastefail, want het lijkt me belangrijk om er ook mee te kunnen lachen”, lacht Veerle.
Veel mensen willen wel proberen om minder afval te maken, vinden het vaak een moeilijke zoektocht. Veerle raadt aan om klein te beginnen: “Je kan bijvoorbeeld starten in je huis met één kamer, de badkamer is de gemakkelijkste. Eens je douchegel op is, koop je vaste zeep. Je kan ook minder kopen, je hebt geen 10 verschillende tubes nodig. Durf ook eens vragen in de winkel of het in een eigen zakje of doosje mag. Als je fulltime werkt en je moet snel snel naar de supermarkt, probeer dan iets kleins te doen. Steek je groenten en fruit in een eigen zakje, of koop koekjes die maar één keer verpakt zijn.”
Groeien via de Burgerschool
Veerle Colle was één van de deelnemers aan de Burgerschool in Vlaams-Brabant. In de Burgerschool begeleiden Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu mensen met een idee of project rond een klimaatthema. Ook Veerle schreef zich in met haar project rond zero waste. “Ik werk deeltijds in een gemeenschapscentrum. Daarnaast ben ik altijd blijven tekenen. Ik heb die tekeningen nodig om mezelf te kunnen blijven uiten. En dat kan nu ook in mijn zoektocht naar zero waste. Ik verwerkte mijn hobby eigenlijk in tekeningen. De Burgerschool leek mij misschien wel een weg om daar echt iets professioneel van te maken en om connecties te leggen.”
“Aanvankelijk was het mijn idee om een project rond zero waste naar scholen te brengen. Helaas zitten scholen vaak niet op dit thema te wachten en hebben ze de budgetten hier niet voor. Momenteel geef ik workshops rond zero waste. Als je graag zero waste wil leven, dan is zo’n korte workshop boordevol tips en tricks heel handig. Bovendien zou ik graag een uitgever vinden die mijn tekeningen wil bundelen in een boek.”
De uitdagingen van een burgerinitiatief
“Een burgerinitiatief starten heeft ook heel wat uitdagingen. Zo zou ik graag een goede partner vinden voor mijn project. Daarnaast denken mensen vaak dat je al jouw werk vrijwillig doet, omdat het iets is dat je in je vrije tijd doet. Maar ik steek daar wel veel uren in dat ik gratis werk. Dat is vaak nog een zoektocht naar het juiste evenwicht. Anderzijds heeft een burgerinitiaitef ook heel wat voordelen. Je leert mensen kennen die met hetzelfde bezig zijn en dezelfde vragen hebben.”
“Wat ik vooral heb geleerd in de Burgerschool: blijf bij je eerste idee. Daarenboven leerde ik mijn manier van denken veranderen: hoe start je iets, waar moet je allemaal aan denken,… Aangezien het een activiteit naast mijn job is, moet het vooral leuk blijven en mag het geen extra stress bezorgen. Ik heb geleerd om mijn week beter te leren plannen, zodat ik voor alles genoeg tijd heb.”
Burgers aan zet
“In de Burgerschool kreeg ik veel prikkels. Ik leerde veel mensen kennen die mij nieuwe wegen toonden. Ondertussen kwam ik bijvoorbeeld in contact met de organisatrice van Mei PlasticVrij. Het leek mij heel leuk om tekeningen voor hen te maken en op een positieve manier te tonen hoe het anders kan. Ze gaven me een ‘go’ en ik maakte één tekening per dag met tips om minder afval te verbruiken. Ik heb veel goede feedback gekregen op de tekeningen. Het bracht ook veel vragen teweeg en wekte een debat op.”
“Mensen die met het idee zitten om zelf iets op te starten, raad ik het zeker aan. Hoe meer alternatieven er zijn, hoe sneller iedereen ze zal ontdekken. Als er maar één weggeefwinkel is in een hoekje van Vlaams-Brabant, zullen mensen het concept minder snel ontdekken dan wanneer er verschillende opties zijn. Op termijn wil ik bereiken dat het niet meer nodig is om de boodschap over afval te vertellen aan de mensen. Het mag een vanzelfsprekendheid worden. Dankzij Mei PlasticVrij is er al een positieve evolutie aan het ontstaan, we gaan de goede richting uit!”
- Benieuwd naar de workshops en tekeningen van Veerle? Ga dan zeker eens kijken op www.veerlecolle.be -