Zweet en tranen: gemiste kans voor fiscale hervorming

De federale gesprekken over een omvattende fiscale hervorming zijn spaak gelopen. Uitstel en afstel dreigen zo voor de broodnodige verduurzaming van ons belastingstelsel. De begrotingsopmaak biedt een allerlaatste kans. Aan reminders zal het deze zomer alvast niet ontbreken. 

Een maand geleden schreven we nog dat Vivaldi in de fiscale hervorming ‘kansen te over heeft om bakens te verzetten, door groene alternatieven voor burgers en bedrijven aantrekkelijker te maken en komaf te maken met subsidies die mens en milieu de dieperik in rijden. Een grondige hervorming zou een van de belangrijkste verwezenlijkingen van deze regering vormen.’

Het mocht niet zijn, zo bleek vanochtend. Zes partijen wijzen daarbij met de vinger naar de MR, die zelfs een sterk afgewaterde versie van de plannen saboteerde. Tot een val van de regering zal het echter niet leiden, men gaat over tot de orde van de dag. Er was immers alleen een afspraak om deze hervorming voor te bereiden, niet om ze ook al uit te voeren. 

Nochtans is het verduurzamen van onze belastingen hoogdringend en broodnodig. De volgende begroting biedt een laatste kans. Anders blijft de federale fiscaliteit mínstens tot 2025 (een optimistisch scenario) de fossiele status quo stutten en steunen, en dreigt ook het Federale Energie en Klimaatplan een maat voor niks te worden. 

Naast de berichtgeving over de fiscale hervorming, kan u vanochtend op de nieuwssite van de VRT ook een handige gids vinden. ‘Wat te doen bij bosbranden op vakantie’

  • ‘Mensen onderschatten vaak hoe snel een brand kan escaleren’
  • Als bijvoorbeeld de brand uit het zuiden komt, loop dan oost- of westwaarts’.
  • ‘Zorg dat je een plan hebt om te vluchten indien nodig.’ 

Aan ecologische ‘pro-memories’ zal het de federale ploeg deze zomer alvast niet ontbreken.